mandag den 23. maj 2016

Åbent brev til politikerne i Odense


Odense, d. 22. maj 2016

Åbent brev til politikerne i Odense


I løbet af de seneste seks år er det odenseanske skolevæsen gået fra at være gennemsnitligt finansieret til nu at ligge helt i bunden blandt sammenlignelige kommuner[1]. Samtidig er der vedtaget en skolereform, stillet krav om bedre inklusion, ændret strukturer ad flere omgange og så videre.

I vinters erkendte borgmesteren, at der var et problem, og foreslog at sætte kommuneskatten op. Men nu er det meldt ud, at der ikke kommer flere midler til skolerne, der kommer færre.

Vi har fra forældreside gjort, hvad vi kunne for at forklare politikerne, hvor alvorligt det står til med skolerne. Store grupper af børn mistrives, så det får varige konsekvenser for dem – og for vores samfund. Børn, der ikke får støtte, hvis de har vanskeligt ved at læse eller andre faglige udfordringer. Konflikter, der løber løbsk, fordi ingen voksne har tid til eller ansvar for at tage hånd om dem. Børn fra voldsramte hjem eller familier med misbrugsproblemer, som ingen hjælp får, fordi inklusions- og AKT-vejledning er skåret væk.

Utidssvarende undervisningsmaterialer, som ikke passer til fagenes mål. Computere fra sidste årti. Forfaldne lokaler, dårligt indeklima. Ringe muligheder for vikardækning, store klasser, færre fagtimer. Flere timer med pædagoger i stedet for lærere – mere ”fri” tid og mindre fagundervisning. Ikke en lærer (voksen) til hver klasse i alle timer; bygninger som ikke giver mulighed for at samle to klasser, så der er klasser uden underviser/voksen. Alt sammen bidrager til ringere undervisning og dårligere faglige resultater. På specialskolerne erstattes fagligt, uddannet personale med uuddannede pædagogmedhjælpere.

I en tid, hvor en nyskabende reform kunne give mulighed for at tænke nyt og åbne skolen op mod det omgivende samfund. Hvor eleverne kunne opleve en mere spændende, mere varieret skoledag. Men hvor der ikke er tid, ikke er kræfter, og ikke er opbakning.

Det er nedslående, og det er oprørende.

Politikerne har konsekvent nedprioriteret børn- og ungeområdet i mere end et halvt årti. Og det har de gjort med åbne øjne. Vi har fra skolebestyrelsernes side sørget for at sikre at politikerne kender konsekvenserne af deres beslutninger, vi har holdt debatmøder, vi har skrevet kvalitetsrapport, vi har givet høringssvar, vi har inviteret til dialog.

Politikerne i Odense Kommune mener måske at det er den dårlige økonomis skyld, omprioriteringsbidraget, de mange arbejdsløse, manglen på højindkomstborgere. Det er givetvis også sandt. Men det er ikke hele historien. For politik er at prioritere, og det er at skabe grundlaget for et godt og velfungerende velfærdssamfund. Politikerne har nedprioriteret velfærdssamfundet[2], og de har ikke i rette tid skabt grundlaget for det.

Vi afviser ikke, at det kan være en gevinst for Odense at det gamle sår gennem byen heles, og at der bygges stort og flot. Vi afviser ikke at der er brug for investeringer for at skabe grundlag for vækst. Men når det sker på bekostning af de opvoksende generationer, så ender det hele med at blive værre, ikke bedre. Vores børn og unge bør tænkes ind som en helt central del af vækststrategien. Sparer vi på børnene, bliver udgiften større sidenhen.

Odenses politikere må træde i karakter nu og tage beslutninger, der er ægte fremsynede. Odense Kommune er en af de kommuner der har det højeste ”mindreforbrug” - altså bruger mindre end de har råd til. De må stoppe med at bruge færre penge, end de har[3], de må ophøre med at fritage virksomheder fra at bidrage til den fælles kasse[4], de må finde kreative måder at skaffe midler til at finansiere vores fremtid. Det er der bred opbakning til blandt Odenses borgere.

Fra skolebestyrelsernes side står vi klar til at bidrage med viden og med innovative løsninger. Vi vil virkelig gerne vores børn og unge i vores fælles folkeskole. Vil politikerne?

 

Underskrevet skolebestyrelserne for:

Korup Skole

Munkebjerg Skole

Dalum Skole

Højby Skole

Hjallese Skole

Lumby Skole

Sanderum Skole

Skt. Hans Skole

Tarup Skole

Vestre Skole

Enghave Skole

Nørrebjerg Skole

Hunderup Skole

Rosengårdsskolen

Provstegårdskolen

Tingløkkeskolen

Ejerslykke Skole

Agerdrup Skole

Bækholmskolen

Horluf pile Skole

Søhus Skole

Skt. Klemens Skole

Stige Skole

Seden Skole

Tingkær Skole

Åløkkeskolen

Næsby Skole

Højme Skole

Ubberup Skole

Kroggårdsskolen

Risingskolen

Spurvelundskolen

Pårup Skole

Rasmus Rask

 



[1]Odense Kommune brugte i 2015 56.386 kr. per elev. København og Aarhus brugte godt 65.000 kr. Det er 16 procent mindre per elev. Se http://www.odense.dk/om-kommunen/statistikker-og-regnskaber/statistik/6-by-nogletal/6-by-noegletal-2015
[2]I perioden 2012 til 2014 har Økonomiudvalget og By- og kulturudvalget fået tilført henholdsvis 362 og 612 mio., mens Ældre- og handicapudvalget og Børn- og ungeudvalget i samme periode har mistet henholdsvis 176 og 491 mio. kr. Se http://www.odense.dk/om-kommunen/statistikker-og-regnskaber/statistik/odense-i-tal/odense-i-tal-2014, s. 19.
[3]Se http://jyllands-posten.dk/indland/ECE8595062/der-er-sparet-16-mia-kr-paa-boernehaver-plejehjem-og-folkeskole/ . Ifølge KORA var beløbet 217 mio. kr. i 2014, se https://www.foa.dk/~/media/Faelles/PDF/Rapporter-undersoegelser/2014/Analyse%20af%20kommunernes%20underforbrug%202013%20pdf.ashx
[4]Odense har valgt at fritage virksomheder fra byggesagsgebyr og en række andre afgifter, på trods af at der ikke er belæg for at det afholder virksomheder fra at slå sig ned i Odense. Det giver en ekstraudgift til kommunen på 100 mio. kr. over fire år. Se http://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/slut-med-byggesagsgebyr-i-odense. Mon ikke virksomhederne ville foretrække at der var ordentlige forhold for deres medarbejderes børn?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar